Op de zesde avond In de lezingen reeks Twentse Tijdreizigers gaat het over Horigheid in Oost-Nederland. René Rorink (Oldenzaal, 1966) vertelt over het hoe en waarom ervan. René is in het dagelijks leven werkzaam als advocaat en publiceerde al eerder over de horigheid. Tevens is hij als buitenpromovendus verbonden aan de Radboud Universiteit te Nijmegen, waar hij een onderzoek verricht naar dit onderwerp.
Op de lagere school hebben we allemaal geleerd over lijfeigenen en horigen. Dat waren onvrije boeren en landarbeiders, die dag in, dag uit, moesten zwoegen op de boerderijen en landerijen die eigendom waren van hun heer. Zij waren gebonden aan de grond die zij bewoonden en bewerkten. Minder bekend is dat deze vormen van boerenonvrijheid in de provincies Overijssel en Gelderland veel langer hebben bestaan dan elders in Nederland het geval was. In Twente en de Gelderse Achterhoek hebben zelfs tot aan het begin van de 19de eeuw nog vormen van horigheid bestaan. De boeren hadden daar niet de minste moeite mee. Sterker nog, na de afschaffing van de horigheid gingen de boeren er bij de bedrijfsoverdrachten op de oude voet mee door, alsof de horigheid nimmer was afgeschaft.
- Datum: Dinsdag 21 januari 2025
- Tijd: 19.30uur
- Waar: Auditorium van de Museumfabriek Toegang is gratis.
- Koffie/thee voor eigen rekening.
- Wel even opgeven via de Museumfabriek: https://tickets.demuseumfabriek.nl/tijdreizigers
Twentse Tijdreizigers is een reeks verhalen georganiseerd door de Oudheidkamer Twente. De Oudheidkamer Twente bestaat sinds 1905 en is eigenaar van een grote verzameling boeiende en veelzijdige voorwerpen. Deze zijn ondergebracht bij de Museumfabriek, een deel in de vitrines en een deel in het depot. De voorwerpen hebben allemaal hun eigen verhaal, van een kraal uit de bronstijd tot een minirok uit de jaren 1960.