Museale collectie

De rijke historie van Twente door de eeuwen heen. Door alle lagen van de bevolking heen ook. Vormgegeven en verbeeld in tal van schilderijen en duizenden gebruiksvoorwerpen.

2500 munten, 1500 penningen, teruggaand tot het jaar 1075… Dit is niet voor niets één van de grootste verzamelingen van Nederland. Inclusief een internationaal unieke collectie wederdoperspenningen.

Maar ook archeologisch duikt u in de geschiedenis van Twente. Langs urnen en tal van stenen, bronzen en ijzeren werktuigen. Langs resten van een hunebed en een edelmansgraf. Langs…

Ook bovengronds één en al rijke historie. Stenen en bouwfragmenten van Twentse boerderijen, restanten van adellijke en kerkelijke gebouwen. En geen betere inkijk in het alledaagse leven uit vervlogen tijden, dan aan de hand van maar liefst tweeduizend gebruiksvoorwerpen. Van kinderspeelgoed tot statige kabinetten, van ganzenpennen tot weefgetouwen.

Hoe men zich kleedde in Twente? Op het platteland? In de stad? De kleding- en textiliacollectie is als een modeshow door de tijd. Met als hoogtepunt de grootste verzameling knipmutsen ter wereld.

Twente staat al eeuwen op de kaart. Op maar liefst vijftienhonderd topografische kaarten. En op kadasterkaarten. En al helemaal op een bijzondere collectie wandel- en fietskaarten. Maar Twente staat ook op schilderijen. Meer dan 120 telt de collectie. Onder meer van de hand van L.J. Bruna. Ook op allerlei soorten prenten, als tekeningen, gravures, etsen, aquarellen en litho’s. En om nog maar wat namen te noemen: Jan Jans en J.F. Bijsterveld.

Waar u een groot deel van al dat moois kunt bewonderen? Bij de Museumfabriek (voorheen Twentse Welle) in Enschede.