TERUGBLIK- LEZING ENSCHEDE 1862-1903

Enschede 1862-1903: Een periode waarin de stad is herrezen uit de grote brand en zich ontwikkelt tot een imposante industriestad.

In het kader van de lezingenreeks van de Twente Tijdreizigers vertelde onze spreker Hans ten Brummelhuis over Enschede in de periode tussen 1862 en 1903. Hij maakt veel
gebruik van zijn jarenlange onderzoek bij het Stadsarchief Enschede. Daarbij was het
bevolkingsregister over die periode een heel belangrijke bron. Ook heeft hij veel
gebruik gemaakt van de verslagen van de gemeente en de Enschedesche Courant
(1855-1903). Via krantenberichten neemt hij ons mee in het dagelijkse leven van Twentenaren. Foto’s waren er in die tijd nog niet zoveel. Een leven waarin hard gewerkt werd, veel ontwikkelingen plaats vonden en ook veel plezier werd gemaakt.
Enschede is zeer bijzonder in Nederland in deze tijd. Vanuit een soort nulpunt naar een bruisende industriestad. Na de brand van 1862 werd de stad in hoog tempo opnieuw gebouwd en uitgebreid (zie afbeelding). De bevolkingsgroei in die tijd was enorm, evenals de economische ontwikkeling in die periode. Dit gold ook voor een reeks van andere terreinen. Hans nam in korte tijd veel met zijn publiek door op een animerende wijze.

Een impressie van de avond kan via deze link worden gevonden: Lezing Enschede 1862-1903

Twentse Tijdreizigers is een reeks verhalen georganiseerd door de Oudheidkamer Twente. De Oudheidkamer Twente bestaat sinds 1905 en is eigenaar van een grote verzameling boeiende en veelzijdige voorwerpen. Deze zijn ondergebracht bij de Museumfabriek, een deel in de vitrines en een deel in het depot. De voorwerpen hebben allemaal hun eigen verhaal, van een kraal uit de bronstijd tot een minirok uit de jaren 1960. De volgende reeks lezingen beginnen in oktober 2025.